keresés a weboldalon

Zalaegerszegi Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola

Táncművészeti ág

Beteljesülni látszik Maurice Bejart, a világhírű táncművész koreográfus pár évvel ezelőtti Táncvilágnapi üzenete: “Az ötvenes években megjósoltam, hogy a XX. sz. a TÁNC évszázada lesz. Az akkor gúnyosan, elnéző mosollyal fogadott jövendölést mára sorsát lassan beteljesítő század igazolta.” A balett művész igazát támasztja alá az 1960-as években indult Pécsi Balett Eck Imre koreográfus és Bretus Mária szólótáncos közreműködésével. A társulat nemcsak megszüntette Budapest monopóliumát, hanem az első közép-európai modern balett együttesként világhírnévre is szert tett.

Ezt követően 1975-ben alakult meg a szintén nemcsak nálunk ismert Győri Balett Markó Iván balettművész-koreográfus vezetésével, majd a sorhoz csatlakozott Szeged városa is. Hazánk persze népi kultúrájáról és néptáncáról is méltán híres, hiszen együtteseink szinte már a Föld összes pontján bemutatkoztak. A klasszikus folklórra épített kodályi, bartóki és lajthai hagyományokon alapuló modern és dramatikus táncokat az Állami Népi Együttes és a Budapest Táncegyüttes előadásában ismerhették meg az érdeklődők. Ehhez szeretnénk hozzájárulni mi is itt az Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézményben. Kitűzött célunk, hogy a kultúrának ez a szelete is meghonosodjon Zalaegerszegen és környékén. Ezzel lehetőséget biztosítunk olyan gyerekeknek, akik tehetségesek, ám valamilyen gátló tényező miatt nem részesülhetnének megfelelő oktatásban – nem juthatnának el az ország tánc központjaiba. Az iskolában nemcsak a klasszikus balett, hanem a néptánc és a társastánc alapjait is elsajátíthatják a fiatalok.
Reméljük, hogy képzésünk jelentős hatást gyakorol a régió mozgáskultúrájának fejlődésére, és sok kiváló táncost és táncművészt adhatunk majd az országnak.

Az 1998/99.tanévtől indult a művészeti alapképzés keretében a tánc oktatása. Az azóta eltelt évek eredményei bizonyítják a táncművészeti oktatáshoz fűződő remények beteljesülését.
Az itt végzett diákok szép számmal tanulnak tovább szakirányban a pécsi Művészeti Szakközépiskola balett szakán, illetve az Állami Balett Intézetben.

Sikerrel szerepelnek a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház előadásain, a Zala megyei Művészeti Fesztiválon, valamint számos megyei- kistérségi bemutatón, rendezvényen rendszeresen fellépnek.