keresés a weboldalon

Zalaegerszegi Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola

Határtalanul Délvidék

Határtalanul 2022. Duna menti kalandozás Délvidéken. HAT-KP-1-2022/1-000689

Diákbeszámoló

Az Ady iskola nyert a „Határtalanul!” pályázaton, így 2023.május 24-én Szerbiába indultunk négynapos kirándulásra 55 fős csapatunkkal a kora reggeli órákban. Szabadka volt az első úticél, ahova hat óra alatt érkeztünk meg.
Szabadkán találkoztunk az ottani honismereti vezetőnkkel, Anna nénivel, aki elmondta, hogy jelentős a magyar lakosság ebben a városban. Ezután a magyar szecessziós stílusban épült városházához látogattunk el, ahol egy idegenvezető mutatta be a helyszínt. A nevezetesség után megnéztük Kosztolányi Dezső szobrát, ami mindenkinek elnyerte a tetszését. A szabadkai városnézést követően szállásunkra, Székelykevére indultunk.

 

Második napunkon Belgrád volt a fő célállomás, azon belül a nándorfehérvári csata helyszínét kívántuk megtekinteni. A Nándorfehérvári vár mindenki számára nagyon érdekes volt, mert visszatekinthettünk a magyar történelem egyik fénypontjához. A vár magaslataiból láthattuk a Duna és a Száva egymásba torkollását. Miközben fogyasztottuk az ebédünket, megeredt az eső, de minket ez sem tántorított el, elindultunk Zimonyba.

Felmentünk a Millenniumi Hunyadi-toronyhoz, ahonnan fantasztikus kilátás nyílt a Dunára és a városra.
Amikor visszatértünk Székelykevére, már várt ránk Kiss Zoltán néptáncoktató, aki hagyományos székely népi táncokat tanított nekünk.
A harmadik napon Galambóc várát és környékét látogattuk meg. A várnál egy idegenvezető bemutatta nekünk a középkori végvár történetét. Elképesztő, hogy ilyen jó állapotban fennmaradt ez a vár. Ezek után Lepenski Vir archeológiai lelőhelyhez mentünk, ahol megtekinthettük egy nagyobb és tíz kisebb település 7-8000 éves maradványait. Ez egy nagy régészeti felfedezés volt, amit egy bemutatófilm össze is foglalt. Végül egy kikötőhöz vezetett az utunk, ahol vízi járműre szálltunk és hajókáztunk a Dunán. Meglátogattuk a Kis- és Nagy Kazán szorost, ami csodálatra méltó látványt nyújtott.

Negyedik nap korán reggel mindenki összepakolt, majd reggeli után felszálltunk a buszra és kezdetét vette a hazaút. Szabadka közelében megálltunk a Palicsi-tónál, ami a termálvízéről híres. Itt Anna néni szervezett nekünk egy kis kvíz-játékot, amiben tesztelhettük a négy nap alatt megszerzett tudásunkat. Amint ezzel végeztünk, a magyar-szerb határig meg sem álltunk.
Mindenki rengeteg élményt és sok új barátot szerzett a szerbiai utunk során, melyre jó emlékként fogunk visszagondolni.

Tahin Júlia és Szabó Panna 7.c osztályos tanulók