keresés a weboldalon

Zalaegerszegi Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola

OSZTÁLYKIRÁNDULÁS 3.a

IDŐPONT: 2023.05.09. 8.00-17.15.
HELYSZÍN: SÜMEG – Történelmi lovasjáték megtekintése
– Sümegi vár látogatása
RÉSZTVEVŐK: 3. A OSZTÁLY TANULÓI
2 KÍSÉRŐ: Bódisné Molnár Helga
Vargáné Farkas Ildikó

A félévi szülői értekezleten a szülőkkel egyetértésben született meg az elhatározás, miszerint az idei osztálykirándulás célpontja Sümeg lesz. Időpontnak az érettségi szünet 2. napját jelöltük ki.
A tavalyi buszos kirándulástól eltérően idén vonattal vágtunk neki az útnak. A zalaegerszegi vasútállomáson gyülekeztünk, majd 7.49-kor a szülőktől elbúcsúzva elhagytuk a megyeszékhelyet. A vonatozás több kisdiák számára eddig ismeretlen élmény volt. Egy átszállás szakította meg a kényelmes utazást, ami gördülékenyen zajlott.
Egy órás utazás után megérkeztünk a sümegi állomásra. Onnan fél órás gyaloglás következett. Sümeg belvárosán haladva jutottunk el az első helyszínre a Történelmi Élményparkba, mely a vár lábánál található. Itt megpihentünk, falatoztunk, majd a gyerekek birtokba vették az itt található játszóteret.
A fő programra, a Lovagi játék megtekintésére Történelmi Rendezvénycsarnok alsó szintjén került sor 11.00-kor. A gyerekek nagy izgalommal vonultak le a középkort idéző folyosókon, és foglalták el helyüket a nézőtéren. A bemutatón lovas kaszkadőrök a középkor hangulatát megidéző korhű jelmezeik és az aláfestő zene hatására mi is kicsit a középkorban érezhettük magunkat. Mindvégig izgalmas, változatos produkciókkal kápráztatnak el bennünket a szereplők. A tanulók le sem vették szemüket az előadásról, és sajnálattal vették tudomásul, mikor befejeződött.
Ezt követően kis időre még visszatértünk a történelmi játszótérre. A nagy hőségben jólesett a sátrakban megpihenni. Egypáran ajándéktárgyakat vásároltak szeretteiknek.
Elindultunk a második úti célunkhoz, a sümegi vár meghódításához. Hosszú, meredeken felfelé ívelő menetelés következett a nagy melegben, mire a vár bejáratát elértük. Majd közösen bejártuk a fellegvár különböző tornyait, az ágyúk helyét, az ÉNy-i bástyát. Betekintettünk a kiskonyhába, a kínzókamrába is. Körbejártuk a várat, s a legmagasabb pontról lenézve gyönyörködtünk a tájban. A belső sík területen gondozott szamarak, házi szárnyasok, nyulak etetetése nagy örömükre szolgált. Fogócskáztak, bebújtak a kisebb zegzugokba, élvezték a vár adta lehetőségeket. Az ajándékboltban sok időt töltöttünk, mire mindannyian megtalálták a számukra legideálisabb szuvenírt. Aki megéhezett, helyben sütött kürtős kalácsot vásárolhatott.
Magunk mögött hagyva az erődítményt, a vasútállomás felé vettük az irányt. Útközben megálltunk egy pihenőre, miközben a gyerekek jégkását vagy fagylaltot választhattak maguknak. A 16.07-kor induló vonatra felszállt az élményekkel teli, ám kissé megfáradt csapat. Egy átszállást követően 17.15-kor begördült a vonat a zalaegerszegi vasútállomásra, ahol a szülők már alig várták, hogy magukhoz ölelhessék gyermekeiket.
Ez a kirándulás a közösség egységgé formálódásához hozzátett egy újabb szeletet. Külön öröm, hogy teljes volt az osztálylétszám. Az időjárás is ideális volt. Így minden szempontból egy jól sikerült nap részesei voltunk mindannyian.

Zalaegerszeg, 2023.05.28.

 

 

 

14
15
12
13
11
9
10
7
8
5
6
3
4
1
2