keresés a weboldalon

Zalaegerszegi Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola

Budapesten az Országházban is jártak a 3.c osztályos tanulók.

Nagyon vártam már a kirándulás napját, mivel még nem jártam Budapesten. Izgatottan szálltam fel osztálytársaimmal együtt a kora reggel induló vonatra. Első útunk Budapest egyik legismertebb középületébe, az Országházba vezetett. Mivel irodalomórán tanultunk a nemzeti jelvényeinkről, alig vártam, hogy élőben is megcsodálhassam, az országgyűlés oltalma alá helyezett Szent Koronát, az országalmát, a királyi jogart és a kardot.
Az Országház épületében bejártuk azokat a helyeket, amelyeket a turisták számára megengednek. Ámulva hallgattuk az érdekesebbnél érdekesebb történeteket, például, hogy hány évig épült a Steindl Imre által tervezett csoda szép Országházunk.
Mielőtt beléptünk a Parlamentbe, előtte találkoztunk a Kossuth Lajos téren Vigh László képviselő úrral, aki éppen munkába sietett.
Parlamenti látogatásunk után a siklóval könnyedén feljutottunk a Budai Várba .
Kicsit sétáltunk a Várkert Bazárban, elsétáltunk a Sándor-palota épületegyüttese előtt, majd jóízűen elfogyasztottuk ebédünket, közben gyönyörködtünk a csodálatos panorámában.
A 19-es villamossal pillanatok alatt eljutottunk a Csodák Palotájába.
Itt először egy kísérletnek voltunk aktív szereplői. A hangok terjedése, a különböző hanghatások keletkeztetése volt a feladat. Utána mindenki megtalálhatta kedvenc játékát, felfedezhette a különleges lehetőségeket.
Kisföldalattival gyorsan kiértünk a Hősök terére. Már messziről láttuk a magasodó oszlop tetején Gabriel arkangyalt, a talpazaton Árpád fejedelemmel, körülötte pedig a vezérekkel.
Elsétáltunk a királyok, fejedelmek szobrai előtt is.
A Városligetben található Magyar Zene Házába is belátogatott a délutánra már kissé megfáradt csapatunk. A zenei élményutazást minden korosztálynak ajánlhatom.
A tanító nénikkel felsétáltunk a Néprajzi Múzeum lépcsőin, majd onnan letekintve megcsodáltuk utoljára még a ligetet, a Hősök terét. Kisföldalattival, metróval értünk ki a Déli pályaudvarra, ahonnan indult a vonatunk haza Zalaegerszegre.
Felejthetetlen, élményekkel teli kirándulás, kalandozás részesei voltunk.
Csányi Barna Gábor 3.c

 

Országház Vigh László
6
7
3
4
5
1
2