keresés a weboldalon

Zalaegerszegi Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola

Szombati nap

Október 15-én, szombaton iskolába kellett jönnünk. A 8. c-nek az osztályfőnöke, Molnár Andrásné Bakler Klára tanárnő szervezett pályaorientációs napot. Mivel számos ügyes, tehetséges gyerek van ebben az osztályban, akiknek jó helye lenne továbbra is az Adyban, ezért megkért két gimnazista diákot, hogy számoljanak be iskolánk gimnáziumi életéről.
A most 12.-es Csöngető Dóri és Krausz Kolos jött el hozzánk látogatóba. A két diák már általános iskolásként is az Adyba járt, ráadásul pont ugyanabba az osztályba, ugyanabba a terembe, ahova most a 8. c-sek. Elmondták, hogy könnyebb bejutni az Ady gimnáziumba, ha már ide járunk, továbbá hogy kétféle képzés van az iskolánkban: a nyelvi és művészeti. Beszéltek arról, hogy van nulladik év, lehet előrehozott érettségit tenni egyes tantárgyakból, és működik esti suli is. Megemlítették, hogy a tanárok, akik tanítják őket, nagyon kedvesek. Meséltek a gólyaavatóról és a 24 órás vetélkedőről is. A beszámolójuk alapján néhányaknak megjött a kedvük, hogy az Adyt válasszák.
A program azzal folytatódott, hogy néhány szülő eljött, hogy előadást tartson a munkájáról.
Elsőként Sbül-Vigh Diána fitness instruktor számolt be arról, hogy olyan gépekkel dolgozik, amelyek jót tesznek a testnek, mert a mélyizmokat mozgatják meg elektromos impulzusok segítségével. 20 percig tart egy edzés.
A második szülő Kovács Ferenc volt. Ő a mérnöki munkájáról beszélt. Gyártómérnökként dolgozik az Opel gyárban Szentgotthárdon. Motorokat szerelnek össze az autókba, többek között Opel és Peugeot márkájúakba. Elmondta, hogy ehhez a munkakörhöz egyetemi diplomával kell rendelkezni. Az is jó, ha az ember először nem gimnáziumba, hanem technikumba megy, mert ott bővebben tanulnak szakmai dolgokról. Azt tanácsolta, hogy azok menjenek mérnöknek, akik jók fizikából és matekból.
A harmadik szülő Jósa Attila volt. Elmondta, hogy ő először informatikusnak tanult, majd elment mozdonyvezetőnek. Elmesélte, hogy megesik olyan, hogy nem mindig tud otthon aludni, mert olyan a beosztása. Mutatott is egy lapot az egyik sűrű napjának programjáról.
A negyedik szülő Csiszár Ildikó volt. Ő régebben a kamaránál dolgozott, jelenleg óvónő Alsónemesapátiban. Érdekes történeteket mesélt a kisgyerekekről.
A szülők előadásai után a 8 c. pótosztályfőnöke, Szajkó Kinga tanárnő mesélt portugáliai élményeiről. Az El Camino zarándokúton vett részt a nyáron. A kirándulásáról készített képek segítségével mutatta be az útját.
Ez a szombati nap jól sikerült, sok új ismerettel gazdagodtunk a felnőttek előadásaiból.
Kovács Villő
8. c osztályos tanuló