keresés a weboldalon

Zalaegerszegi Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola

„Sokat tud az én kezem…” – Nemzeti Tehetség Program az Ady iskolában

A Zalaegerszegi Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskolában, a Nemzeti Tehetség Program keretében „Hazai és határon túli, tehetséggondozó tevékenységet végző szervezetek támogatása” NTP-TSZM-22 projekt valósult meg a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával a 2022. szeptember 1. és 2023. június 30. közötti időszakban.

A „Sokat tud az én kezem…” c. program egyik részeként komplex tehetséggondozó foglalkozássorozat jött létre felső tagozatos tanulók részvételével, amely 5 szakterületen adott lehetőséget képző-és iparművészeti műhelyek megrendezésére:
• „Tilos az Á”- tűzzománc tehetséggondozó műhely: A több évtizede működő műhelyben folytatódott a már hagyományokkal bíró, csoportos diák zománcok készítése. Mindez a kézügyesség és a logikus munkafolyamatok tervezésének fejlesztésén keresztül.
Szaktanár: Nagy Szilvia

 

 

 

• „Formák, díszek az őskor művészetében”- kerámia tehetséggondozó műhely: A foglalkozásokon a diákoknak lehetőségük volt összekapcsolni történelmi ismereteiket a vizuális alkotógyakorlat során szerzett tananyaggal, kiegészítve mindezt élvezetes helyi kötődésű múzeumpedagógiai foglalkozásokkal.

Szaktanár: Némethné Balogh Ildikó
• „Azért a víz az úr”- környezetvédelmi tehetséggondozó műhely: A foglalkozások ráirányították a diákok figyelmét a környezetszennyezés problémájára, és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére. A „víz világnapja” alkalmából papírmasé vízi élőlények készültek, melyek egy performance keretében kerültek bemutatásra.

Szaktanár: Borsos Andrea
• „Izmusos”- festészet tehetséggondozó műhely: A foglalkozásokon a tanulók kipróbálhatták az olajfestés technikáját, és megismertek új képzőművészeti stílusokat, mindezt a tájképfestés elsajátításán keresztül.

Szaktanár: Gondos Anna
• „Kedvenc épületem”- építész tehetséggondozó műhely: A foglalkozásokon a diákok megismerkedtek Zalaegerszeg helyi építészeti emlékeivel, széleskörűen bemutatták kedvenc épületük építészeti stílusát, helytörténeti ismertetővel kiegészítve.
Szaktanár: Szommer Judit
A projekt másik része az 1991 óta minden évben megrendezésre kerülő „Sokat tud az én kezem…” regionális rajzverseny lebonyolítása volt, melyre 12 iskolából közel 200 pályamunka érkezett.
A két tevékenységterületet összefogta a műhelyek alkotásaiból és a rajzpályázat munkáiból rendezett közös kiállítás, valamint a foglalkozások anyagából elkészített szakmai-módszertani kiadvány.
A kiállításmegnyitón részt vett dr. Borbély Károly festőművész, főiskolai docens, aki nívódíjakat adott át a tehetséges diákok részére.
A projekt lebonyolítására a Képzőművészeti Támogatási Alapítvány pályázott, 3.481.000 forint összértékben. A szervezetet 1991-ben hozta létre a kiváló minősítésű művészeti alapképzést folytató, Akkreditált Kiváló Tehetségpontként működő, az Oktatási Hivatal Bázisintézménye címmel kitüntetett Zalaegerszegi Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola. Az alapítványnak már több mint harminc éve kimelt célja az iskola képző-és iparművészeti képzésének és tehetséggondozásának szakmai és anyagi támogatása.

2024 június 27 - csütörtök
Parkerdei túra

A gimnáziumi osztályok a tanév utolsó kedd délelőttjét a Parkerdőben töltötték. A túranap keretében 6 állomáson a fenntarthatósággal, madár-és faismerettel ... bővebben

2024 június 27 - csütörtök
Nyolcadikosaink ballagása 2024. június 21.

„Tanulni kell magyarul és világul, tanulni kell mind azt, ami kitárul, ami világít, ami jel: tanulni kell, szeretni kell.” Az utolsó napon, kánikulai időben ... bővebben

2024 június 25 - kedd
Határtalanul – Adys sikerek

Mint minden évben idén is megrendezésre került a többfordulós Határtalanul középiskolai Kárpát-medencei vetélkedősorozat, amelynek keretében honi és külhoni csapatok mérték ... bővebben

2024 június 25 - kedd
Változatos programok az utolsó tanítási héten a felsősöknek.

Az egész éves kemény munkát követően az utolsó héten változatos programokon vehettek részt diákjaink. A kínálatban szerepelt mozilátogatás, elsősegélynyújtási ismeretek ... bővebben

2024 június 20 - csütörtök
NYÁRI ÜGYELETI NAPOK

9.00 – 13.00 óráig   2024. július 3. (szerda) 2024. július 10. (szerda) 2024. július 17. (szerda) 2024. július 24. (szerda) 2024. július 31. (szerda) 2024. augusztus ... bővebben
további hírek