keresés a weboldalon

Zalaegerszegi Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola

Madarak és fák napja

  1. május 10.

“…évente egy nap szenteltessék a madarak és fák védelmében.”

Herman Ottó

 

Nyolcadik éve a várossal együtt ünnepeljük a madarak és fák napját.

A változékony, esős idő miatt iskolánk aulájában került sor a megemlékező műsorunkra. A rendezvényünkön iskolánk tanulói léptek fel. A megjelenteket Gecse Péter, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város alpolgármestere köszöntötte, a környezetvédelem fontosságára hívta fel a figyelmet. A  műsorszámok a tavaszról, a természet sokszínűségéről, szeretetéről szóltak.

Későbbiekben a felsős tagozatos tanulók segítségével az iskolaudvaron a megfogyatkozott, kifagyott, elszáradt növényzetet is pótoljuk. Az új növények szépen fogják díszítik iskolánk főbejáratát, az Ady-szobor környékét, ősszel fák pótlását is tervezzük.

Az iskolánk tanulói június 14-én túrán vesznek részt, ahol környezetvédelemmel kapcsolatos feladatok, programok várnak rájuk.

Rendezvényeink Zalaegerszeg Megyei Jogú Város támogatásával valósultak meg.

Zalaegerszeg, 2022. május 17.

Varga Zsuzsanna
tanár

 

 

 

„…évente egy nap szenteltessék a madarak és fák védelmében”

Ez az idézet Herman Ottótól, a sokoldalú magyar tudóstól származik. Az ő javaslatára 1906 óta a természet ünnepeként tartjuk számon május 10-ét. Intézményünkben rövid ünnepi műsorral emlékeztünk meg erre a természetvédelem szempontjából fontos napra.

A 2. c osztályos tanulók Tavaszköszöntő műsorában a kisiskolások Madár János: Madárhívogató és Kányádi Sándor: Költögető című költeményét szavalták el, valamint ismert tavaszi dalok csendültek fel. Felkészítő tanárok: Gellért Réka és Kovács Józsefné.

A versek és a dalok után Gecse Péter alpolgármester úr ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy a madarak és fák előtti tisztelgés méltó szimbóluma a békés egymás mellett élésnek, valamint közös természeti értékeink védelmének.

Ezt követően Csiszár Aliz 7. c osztályos tanuló zalai és Galga-vidéki népdalokat adott elő.

Azt is megtudhattuk, hogy 1996 óta hazánkban  minden évben megválasztják  az év fáját és az év madarát. Ebben az évben az év fája a nagylevelű hárs, az év madara pedig a zöld küllő lett.

Az alsó tagozatosok „Cseperedő” néptánccsoportjának  tanulói „A gyereknek sok a dolga” népi keretjáték részletét mutatták be. A koreográfiát betanította Gellén-Szabó Edina tanítónő.

A kicsik játéka után a gimnáziumi tanulóink előadása következett. Németh Márk és Krecsár Bianka Aranyosi Ervin A madarak és fák napjára című versét szavalták el.

Műsorunk zárásaként Perlakiné Vigh Valéria tanárnő Csivitelők” csoportja (Horváth Emese, Kámán Fruzsina, Nikitscher Bíbor 8. c osztályos tanulók) zalai és Galga-vidéki népdalcsokrot adott elő.

Reméljük, ezzel az ünnepi műsorral  sikerült az ifjúság természetvédelem iránti elkötelezettségét kialakítani,  elmélyíteni.

 

Czupók Fruzsina
11.A  osztályos tanuló

IMG_2131
IMG_2129
IMG_2114
IMG_2100
IMG_2057
IMG_2051
IMG_2041
IMG_2039
IMG_2020
IMG_2018
IMG_2011

2022 november 29 - kedd
A tanulmányi versenyek iskolai fordulójának díjazottjai az alsós humán munkaközösség versenyeredményei

  „Tarka lepke…” vers- és mesemondó verseny Somlai Nóra és Gyulai Bíborka Cecília 3.b osztályos tanulók képviselték iskolánkat. Sajnos helyezést nem értek el.   „Mesés ... bővebben

2022 november 29 - kedd
ADY HÉT Német nyelvi városi rejtvényfejtő verseny

Az ADY HÉT keretében csütörtök délután 14:00 órai kezdettel került sor a hagyományos német nyelvi városi rejtvényfejtő versenyre, amelyre városi ... bővebben

2022 november 29 - kedd
Alsó tagozatos diákok Ady megemlékezése

A videó megtekintéséhez kérem kattintson az alábbi linkre: https://youtu.be/AaV0AY4Ih58 ... bővebben

2022 november 29 - kedd
„Adventi hírnök friss fenyőág, Lobog az első gyertyaláng…”

Ezzel az énekkel köszöntötte a 2.c osztály Advent első napját. Rövid figyelemfelhívó ünnepségünkre 2022. november 28-án, hétfőn az első szünetben ... bővebben

2022 november 28 - hétfő
Tisztelgés iskolánk névadója, Ady Endre előtt

2022. november 22-én iskolánk tanárai és diákjai az Ady-szobor előtt emlékeztek meg a 145 éve született 20. századi költőről, iskolánk ... bővebben
további hírek