keresés a weboldalon

Zalaegerszegi Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola

Adys öregdiákok öntevékeny bemutatkozása a Móriczban

Zalaegerszeg – Szemszögek, avagy a művészet sokszínűsége. E címmel nyílt kiállítás a napokban adys öregdiákok munkáiból a Móricz Galériában.

A kiállítás magánkezdeményezésre született, Preisinger Éva andragógus, művelődésszervező ötlete nyomán. A tárlaton az Ady Endre Általános Iskola Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola 2008-ban érettségizett rajzos osztályának 13 öregdiákja mutatkozik be, az apropó: az iskola tavaly ünnepelte a falai közt zajló művészetoktatás 25 éves évfordulóját.

– Bár többségünk más területen igyekszik boldogulni, az alkotás mindennapjaink része maradt. Ezért döntöttünk úgy, hogy mi is a nyilvánosság elé lépünk munkáinkkal – világítja meg motivációikat Preisinger Éva, aki korábban főként hagyományőrző rendezvények szervezésével foglalkozott. – Októberben kezdett körvonalazódni az elhatározás, a november és a december avval telt, hogy közösségi oldalakon, emailen verbuváltuk a csapatot, hiszen az érettségi óta alaposan szétszóródott a társaság. A szervezés egészen a megnyitóig tartott. Szerencsére a Móricz Galéria vezetőjétől, Vécseyné Perom Erzsébettől minden szükséges segítséget megkaptunk. Sok technikai teendő adódott, hiszen számos munka elektronikus úton érkezett, azokat nyomtatni, kereteztetni kellett, nem is szólva a plakátkészítésről, s egyéb teendőkről.

Mindez persze nem kevés költséget is jelentett, amit a kiállítók vállaltak, nem feledkezve meg a megnyitó közönségének megvendégeléséről sem. S hogy kikkel találkozhatunk a paravánokon? A kiállítók: Berecz Zsolt Gábor (grafika); Bakonyi Zsolt (grafika, festészet, pirográfia); Berki Nóra (festészet); Csóriné Mrázik Orsolya (fotográfia); Farkas Döniz (festészet); Gyurkó Amarilla (kerámia); Lakyn Benefield (festészet, grafika); Mező Máté Márton (kerámia); Nemes Beáta (tetoválás); Preisinger Éva (festészet); Takács Alexandra (grafika, tetoválás); Tátrai Réka (grafika); Zalavári Veronika (fotográfia). Szakmájukra nézve pedig a programozótól a védőnőn át az építészmérnökig szinte az élet minden területét képviselik.

Szemezgessünk az anyagban. Preisinger Éva nonfiguratív festményekkel szerepel, amelyekkel érzelmeit, hangulatait, a külvilág impulzusait ragadja meg. Belső igény hajtja, rendszeresen fest, havonta több munka is kikerül a keze alól. A fotózással foglalkozó Csóriné Mrázik Orsolya egyenesen Kínából küldte el anyagát, hiszen három éve ott él, s a kínai kultúrát tanulmányozza és fotografálja. Gyorsabban beért a Móriczba munkáival a zalaegerszegi Takács Alexandra, aki a tetoválásban keresi a maga útját.

– Sajnos nem sikerült művészeti vonalon továbbtanulnom, ám ennek ellenére sem tudom más területen elképzelni az életemet – mondja. – Öt éve rátaláltam a tetoválásra, amiben örömömet lelem, magam is tervezek már mintákat.

Ugyancsak a tetoválásban bontakoztatja ki tehetségét Nemes Beáta, aki textiltervezést is tanult. Londonból küldte el a tetoválásait bemutató fotókat, munkái nívóját jelzi, hogy az East Coast Tattoo Expón 2. helyezéssel díjazták.

A Söjtörön élő Bakonyi Zsolt környezetkutatónak tanult, végül a Vízműnél kötött ki. A kiállításon többféle technikával jelentkezik.

– Nagyon jó ötletnek tartom ezt a közös megmutatkozást, még az is lehet, hogy nem marad egyszeri alkalom – vetíti előre a lehetséges folytatást. – Jómagam sokféle technikával próbálkozom, olajképet, grafikát és pirográfiát is hoztam a kiállításra. A realista ábrázolás áll hozzám közel, leginkább a portré műfaját kedvelem. Gyakran készítek képeket ajándékba ismerősöknek, rokonoknak, maradandóbb és személyesebb, mint egy csokor virág. Több rajzpályázaton indultam már, a legjobb eredményem egy országos 2. helyezés, ami nagyon motivált.

Mező Máté Márton kerámiákkal jelentkezett, amelyek a család almásházai háromkemencés kézműves műhelyében születtek.

– Keramikus vagyok és alapvető kézműves tevékenységeket (kerámia, nemezelés, batikolás, gyöngyfűzés, stb.) oktatok. Édesanyám Rakonczai Ágnes, aki korábban tanított is az Adyban, az ő nyomdokain járok. Gyerekekkel foglalkozunk, járnak hozzánk tanítványok a pesti Kisképzőből is. A tradicionális és a modern művészkerámia egyaránt kedves számomra, több kiállításon szerepeltem már.

A 31 fős osztályból 13-an jelennek meg a paravánokon, ami arról üzen, termékeny talajra hullott a művésztanárok igyekezete. Fischer György, Farkas Ferenc, Frimmel Gyula, Tánczos György mellett Nagy Szilvia, Szommer Judit és Tóth Norbert egyaránt foglalkozott az osztállyal. A kiállítás április 14-ig látogatható.

 

Forrás:http://zaol.hu/kultura/kiallitas-moricz-galeria-zalaegerszeg-preisinger-eva-ady-endre-altalanos-iskola-gimnazium-es-alapfoku-muveszeti-iskola-1822273
Fotók: Katona Tibor
Magyar Hajnalka

2024 február 19 - hétfő
Farsang az alsó tagozaton

Az idei tanévben sem maradhatott el a diákjaink által talán legkedveltebb esemény, az iskolai alsós farsang. Szerencsére rendhagyó módon tudtuk ... bővebben

2024 február 19 - hétfő
XXXII. Teleki Pál Kárpát-medencei Földrajz–Földtan Verseny 2023/2024. tanév Iskolai forduló eredményei

Az idén először a 7. és 8. évfolyam tanulói együtt versenyeztek, ugyanazokat a feladatokat kellett megoldaniuk. A központilag összeállított feladatlapot ... bővebben

2024 február 14 - szerda
Farsang a felső tagozaton 2024.02.02.

Az 5. és 6. évfolyam számára a farsangot az érintett osztályok osztályfőnökei szervezték. A feladatok főleg a gyermekek ügyességét tették ... bővebben

2024 február 08 - csütörtök
MESEGALAXIS - RAJZPÁLYÁZAT

A Zalaegerszegi Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola ebben az évben is meghirdeti rajzpályázatát a zalaegerszegi nagycsoportos ... bővebben

2024 február 07 - szerda
Röpsuli - Gyenesdiás

Január 27-én az U13-as korosztályban 2 csapat képviselte iskolánkat a Röpsuli által szervezett versenyen Gyenesdiáson. A csapat tagjai: Németh Adél 5.a; ... bővebben
további hírek