keresés a weboldalon

Zalaegerszegi Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola

4.c osztálykirándulás

Nagyon boldogok voltunk (4. c osztály), amikor a tanító nénik elmondták, hogy ebben a tanévben a fővárosba megyünk tanulmányi kirándulásra. Budapest egy gyönyörű és izgalmas város, tele kulturális látnivalókkal és érdekes helyekkel.
Május 9-én reggel izgatottan gyülekeztünk a zalaegerszegi vasútállomáson. Három órás vonatozás után megérkeztünk a Déli pályaudvarra. Innen gyalog mentünk fel a Budai Várnegyedbe. Ez a történelmi negyed Budapest egyik legismertebb látnivalója. Megnéztük a Budavári Palotát, a Mátyás-templomot a Halászbástyát, és a Sándor Palotát. Itt belecsöppentünk egy fogadási ceremóniába, mert éppen akkor érkezett meg egy magasrangú vendég. A várból csodálatos panoráma nyílt a városra. A Clark Adam térre siklóval mentünk le, melyből káprázatos kilátás nyílt a Lánchídra, a Dunára és az Országházra. A téren megnéztük a „0”-ás kilométerkövet, a távolságok kiindulópontját.
Innen már busszal folytattuk utunkat. A következő helyszínünk a Csodák Palotája volt, ami egy interaktív tudományos kiállítás. Modern múzeumnak is nevezhetnénk, ahol a tudományt szórakoztató formában mutatják be. Interaktív kiállítások, kísérletek és játékos tevékenységek segítségével lehetőségünk volt a fizika, a biológia, a matematika és más tudományterületek felfedezésére.
A buszos városnézés során végigjártuk Budapest nevezetességeit. Útba ejtettük a Hősök terét, a Városligetet, a Magyar Zene Házát, a Szépművészeti Múzeumot, a Fővárosi Állat- és Növénykertet, a Fővárosi Nagycirkuszt, és még sorolhatnám a rengeteg nevezetességet, amelyekről a tanító nénik rengeteg érdekességet meséltek nekünk.
Utolsó állomásunk Magyarország egyik legismertebb és legfontosabb műemléke, a Parlament volt. Azonban mielőtt bementünk volna, sétáltunk egyet a Duna-parton. Az Országházban lehetőségünk volt részt venni idegenvezetett túrán, hogy felfedezzük a Parlament épületét. Bejárhattuk a dísztermeket, beleértve a híres Kupolatermet, ahol a Szent Korona is található. Felejthetetlen 1 órát töltöttünk el az impozáns épületben.
A pályaudvarra vezető út alatt a sofőrünk tartott egy kis rögtönzött idegenvezetést.
Kicsit fáradtan, ám rengeteg élménnyel szálltunk fel a vonatra. Fényképnézegetés közben az idő gyorsan repült. Néhány óra múlva már szüleinknek meséltünk a látottakról, mutogattuk nekik az általunk készített képeket. Köszönjük tanítóinknak ezt az élményt!
A 4. c osztály tanulói

 

20230509_144124
20230509_094408
20230509_104101
20230509_104639